Waarom een T-Rijbewijs?

Simpel gezegd: het tractorrijbewijs moet een bijdrage gaan leveren aan de verkeersveiligheid. 

Sinds een jaar is het Tractorrijbewijs  en de daarbij behorende rijopleiding een feit. Voorheen was er geen rijbewijsplicht en mochten de 16 jarigen zonder officiële opleiding deze landbouw voertuigen besturen. Tractoren van 3meter breed en 25 ton zwaar zijn geen uitzondering. Om dan op smalle wegen met rondom  fietsers, voetgangers en voorbij razend verkeer de weg veilig te overzien is niet altijd gemakkelijk. Daarom is het voor alle partijen goed dat er nu een opleiding is, welke wordt afgesloten met een officieel praktijkexamen bij het CBR/CCV. 

Voor jonge landbouwchauffeurs kan dit een lastig karwei zijn. Ze komen van de fiets waarmee ze uiterst rechts moeten houden en gaan nu met de 3 meter brede tractor ruim links rijden om bijvoorbeeld een nagenoeg even hard rijdende fietser in te halen op een veilige manier. Om dit op een juiste en veilige manier te kunnen is dus het tractorrijbewijs in het leven geroepen. 

Niet meer met autorijbewijs
Ook diegene die sinds vorig jaar zijn autorijbewijs heeft gehaald, mag niet meer zonder opleiding en examen met de tractor op de openbare weg. Ja er moet zelfs een pittig theorie examen worden afgelegd en in de rijproef ontbreken de bijzondere verrichtingen zoals keren en achteruitrijden zeker niet.

Kortom; een heuse beroepsopleiding voor onze jeugdige weggebruikers die zeker een bijdrage gaat leveren aan een veiliger verkeer!

Wilt u een offerte van ons? Vul dan het contactformulier in dan zullen wij u de offerte per email toesturen.