Dit is de geschiedenis van Mechan

 

Zo is Mechan ontstaan

In de jaren vijftig van de vorige eeuw importeren de Amsterdamse broers Willem en Cees de Vor gebruikte trekkers, die ze met name in kroegen aan de man brengen. In 1957 nemen ze de garage annex smederij van Jan van de Kooy aan de Hessenweg 164 in Achterveld over. De grote handelsgeest van de broers leidt ertoe dat de firma De Vor al snel ook nieuwe machines gaat verkopen. Door de inzet en volharding van de broers maakt Gebr. De Vor Achterveld. B.V. snel naam als een betrouwbaar bedrijf met ervaring en kennis van zaken: vooruitstrevende boeren en loonwerkers kopen bij Willem de Vor een trekker.

Groei

In de 70-er jaren is er expansie op veel fronten. Zo gaat De Vor het Japanse topmerk Kubota, Schliesing houtversnipperaars en TerrAnovA grondbewerkingsmachines importeren. Maar de bulk van ‘de handel’ zit hem natuurlijk vooral in landbouwtrekkers en -machines: al in 1964 wordt firma De Vor officieel importeur van Fendt, toen nog een onbekend merk in Nederland. Alle merken worden via eigen bedrijven en een exclusief dealernetwerk geleverd, met als voordeel lokale kracht en servicepunten in het hele land. In 1977 komt het familiebedrijf - met behoud van naam en werkwijze - in handen van Cebeco Handelsraad. Een weloverwogen stap die leidt tot extra groei en continuïteit.

Meer merken, nieuwe naam

Na Fendt in 1964 krijgt het bedrijf met de overname van MechaTrac, in 2000 het importeurschap van Massey Ferguson in handen. MechaTrac voerde al sinds 1984 Massey Ferguson. In 2000 neemt Cebeco niet alleen Motrac Landbouw maar ook Vormec over van Pon. Gebr. de Vor wordt met het nieuwe MechaTrac en Vormec ondergebracht in Mechan Holding: de naam Mechan is geboren. Daarmee werd in Achterveld het Onderdelen Distributie Centrum (ODC) opgericht voor de onderdelen voorziening van alle merken onder de voormalige Gebr. de Vor,  MechaTrac en Vormec. 2002 wordt de holding vergenomen door ZBG en in 2005 worden ook Mechan Partners (het voormalige ODC) en Matermaco in België toegevoegd aan de organisatie. In 2008 volgt, tenslotte, het importeurschap van Valtra na de overname van Kuiken in St. Annaparochie. In 2022 is Mechan Groep ondergebracht bij Zweegers Equipment Group.

Samen sterk

Na het samenbrengen van de merken Fendt, Massy Ferguson en Valtra ontstaat de behoefte om efficiënter samen te werken, zonder geografische belemmeringen. In 2014 wordt Mechan Groep de officiële bedrijfsnaam en in september van dat jaar wordt het Agco Experience Center in Achterveld geopend. Voortaan kunnen dealers met hun klanten terecht in drie aparte showrooms met elk een heel eigen merkervaring. Ook algemene zaken als garantieclaims, 24/7 onderdelenvoorziening, inkoop, trainingen & opleidingen en marketing vinden voortaan centraal plaats bij Mechan Groep in Achterveld. In 2024 is Mechan Groep veranderd in Mechan omdat we geen afzonderlijke groep meer zijn, maar nu deel uitmaken van een grotere groep, namelijk de Zweegers Equipment Group.